Friday, July 23, 2010

Auf wiedersehen

Beklagar den tillfälliga stiltjen här i bloggen. Går på efterlängtad semester och åker till Wien idag och har haft fullt upp. Foton är tagna men bloggfriden infinner sig helt enkelt inte.

Men misströsta inte. Jag är tillbaka med besked den 1 augusti.

Vi ses då!

Ha en skön fortsatt sommar.

Tuesday, July 20, 2010

20 juli 2010

Aftonbladet: "SVT-kaos efter uppgifter om att Måns tar över allsången." "Sportbladet. Spansk media: Barcelona vill sälja Zlatan." Bilaga: Sofis mode. "Så blir du naturligt snygg!"

Expressen: "Extra. Måns petar Lundin som programledare för Allsången - har fått fråga från SVT." "Victoria träffade prinsens Sofia." "Krismötet. Zlatans tunga besked från Barcelona."

Löpsedelsenäggstvillingar idag. Så när som på Sofi Fahrman som vill hjälpa oss att bli "naturligt snygga". Jomantackar. I övrigt är det Måns Z för hela slanten. Tänk att Allsång på Skansen fortfarande berör så mycket att båda kvällstidningarna väljer att slå på stora skvallertrumman. Allra galnast måste man säga att Aftonbladet är som målar upp en bild av SVT som stadd i djup allsångskris. Får fantastiskt underhållande bilder i huvudet av SVT-anställda som chockade och rådvilla springer runt i TV-husets korridorer. "Hjälp!" "Vad gör vi nu?!" "Måns har bestämt sig för att ta över Allsång på Skansen och vi kan ingenting göra för att stoppa honom." Måns Zelmerlöw, allas vår Allsångsgodzilla.

Expressen väljer ett aningen mer sakligt upplägg genom att avslöja att Måns har "fått fråga från SVT". Enligt dem har Måns med andra ord inte på något sätt tvingat sig på SVT, det är SVT som räcker ut en hand genom att ställa en fråga. Exakt vilken fråga SVT ställt förtäljer tyvärr inte denna vackra löpsedelshistoria. Min förhoppning är att det är något i stil med "Kan du sjunga?". (En fråga man borde lärt sig att ställa långt tidigare.)

Mitt slutgiltiga utlåtande? Idag tänker jag välja med hjärtat och bjuda mig själv på ett gott skratt. Jag tar Allsångsgodzilla vid hornen, skulle man kunna säga.

Aftonbladet, tre i rad och kvittering. Wowza.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 21-21


Monday, July 19, 2010

19 juli 2010

Aftonbladet: "Senaste listorna. De under 30 som tjänar mest i Stockholm. Bonus: "Premiär! Bara 5 kr. Samla krimserien. DVD 1: Brottet."

Expressen: "Ny svensk metod. Enkel genväg - slipp din ryggvärk. Elisabeth, 58: Många vet inte att hjälpen finns."

Mitt minne sviker mig inte. Jag vet mycket väl vad jag tidigare sagt om detta med andras inkomster. Men idag är det lite skillnad. Idag är det nämligen de unga under 30 år som listas. De som är i min ålder och som jag just därför faktiskt bryr mig om och hatar lite i smyg. Det skulle liksom ha kunnat vara jag. Men det är det tyvärr inte. Istället är det en hel drös snorrika arvingar och så lite annat folk. Kanske någon jag känner. Inte så troligt. Men möjligheten finns.

Expressen vänder sig ännu en gång till sina mest trogna fans - gamlingarna med krämpor. Mig går det som sagt helt förbi. Helt. Men det förstår ni säkert.

Så nu tar jag mig en svängom ner till kiosken, njuter av min än så länge totalt skadefria kropp och köper mig ett stycke Aftonblad.

Tack för det!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 21-20


18 juli 2010

Expressen: "Sommarmaten som får dig att rasa 12 kilo. Cornelia, 32: "Det är så enkelt."" Bonus: Samla Astrid Lindgrens sagor. Karlsson på taket-CD. Bara 59 kronor."

Aftonbladet: "Jagas i hela världen - de är Sveriges värsta brottslingar på rymmen." Bilaga: Söndag. "Maria Montazami: "Jag älskar att vara kändis"."

Ren och skär och total knockout idag. Är så trött på viktras. Ännu tröttare på magiska viktras. "Det är enkelt." Jag tycker att den där Cornelia, 32 och Carola, 43 ska slå sina påsar ihop och vikthetsa varandra till oigenkännlighet medan jag köper Aftonbladet och läser om de nervkittlande läskiga brottslingarna på Alcatrazlistan. En lista som dyker upp med jämna mellanrum. Och i princip alltid ser likadan ut. Samma kalla blickar som stirrar på en tills man ingenting hellre vill än att krypa ihop i fosterställning, suga på tummen och ropa på mamma. Hujedamej.

Aftonbladet, ni har hittat ett vinnande koncept. Fortsätt så.

Ställning: Expressen- Aftonbladet 21-19

17 juli 2010

Aftonbladet: Extra. Hon tvingade sin sambo att mörda Anna, 3 - dömd till tio års fängelse. Sportbladet: "Comebacken värd miljoner." Bilaga: Hemma! "Läcker & lättlagad sommarmat."

Expressen: Extra. Bilen flög in i ladan - 7-årig pojke dog. Bilaga: Leva & bo. "Inred med loppisfynd."

Tämligen lika löpsedlar idag, eller vad säger ni? Både Aftonbladet och Expressen lockar med "extra" nyheter och hjärtskärande tragik i kubik (läs: döda barn) men där slutar likheterna. Medan AB fortsätter på "våld-i-hemmet"-spåret frontar Expressen med en olycka som får mig att våldsamt och innerligt hata mig själv. För hur tragiskt det än är att en stackars liten pojke på sju år omkom i olyckan i fråga så är det svårt att inte hänföras. Och ja, det är till viss del också svårt att hålla sig för skratt. Säg, hur är det ens möjligt att krascha in i en lada på det där sättet. Vad är oddsen? Och så har vi detta med grafiken som jag i min enfald trodde var en engångsföreteelse men som jag nu förstår är en ren USP. Försöker förgäves förstå hur Expressen tänkte. Fotot och den feta rubriken till trots trodde man bevisligen inte att läsarna skulle se eller förstå utan ritade för säkerhets skull dit en röd ring. Det säger en del om hur höga tankar Expressen har om sina läsare. Och en hel del om Expressen själva för den delen.

Ändå lockas jag. Pockas. Jag vill ju trots allt veta vad sjutton som hände den där bilen. Och just idag orkar jag inte med fler familjetragedier. Jag vill tro att vi värnar om våra nära och kära i alla lägen. Låt mig vara naiv och lyckligt ovetande ett litet ögonblick.

Så: Expressen. Idag är det ni som hamnar högst på min undantagslista. Skål!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 21-18


Friday, July 16, 2010

16 juli 2010

Aftonbladet: "414 män köpte sex över hela Sverige av hallicken." "Sport. Zlatan blir lagkapten." Bilaga: Klick. "Extra tjock: 68 sidor. Allt om Rosings drömbröllop."

Expressen: "Stor guide. Kvinnor och män som söker kärlek i Stockholms län och resten av landet." Bonus: "Premiär idag - bara 59 kronor. Humor-DVD." "En meter korsord."

Sexköp och kärlek. Två extremer på samma skala? Ja, kanske. I kölvattnet av Littorinaffären känns Aftonbladets löpsedel mer aktuell än någonsin. "Totto" är tydligen inte ensam om att kanske ha köpt sex. Det finns 414 till. Åtminstone. Dessa aldrig sinande nätverk av (i de flesta fall) män som organiserar och nyttjar sexhandel på olika sätt. Vanliga män. Småbarnspappor. Lärare. Högt uppsatta chefer. Poliser. Politiker. You name it. De är mitt ibland oss. Men trots att jag har mycket att säga om sexhandel tänker jag undvika att fördjupa mig i sakfrågan av rädsla för att göra denna blogg till något den inte är eller ska vara. Därför nöjer jag mig med att säga att ämnet berör mig djupt. Lika mycket som kvinnomisshandel och andra tragedier och orättvisor berör mig. Ämnen som dessa går inte att säga nej till.

Expressens försök till kärleksförmedling är behjärtansvärd. Ett bevis på att det finns människor som inte givit upp hoppet om att hitta den rätta. Men som gift och gravid och illa berörd av hallickar och sexköpare kan jag inte känna någon större entusiasm över löpet. Inte ens "en meter korsord" berör mig idag. Expressen får helt enkelt ta nya tag i morgon. Let's leave it at that.

Tack, Aftonbladet för att ni gjorde mitt jobb så enkelt idag.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 20-18.Thursday, July 15, 2010

15 juli 2010

Aftonbladet: "Bebis nära värmeslag. 30-årig man svimmade. Stängda dörrar i hettan. SJ anmäls för tågkaoset." Bilaga: Lantligt. "Inredning. Mat. Mode. Härlig sommartidning. Bara 29 kronor."

Expressen: "Victorias hemliga samtal till Kalla som tv missade." "Bandinspelningen som är beviset: Littorin talar sanning om sin dementi." Bilaga: Extra. "Daniel hjälpte Carola till hennes nya liv."

Svår dag. Mycket svår dag. Mycket, mycket svår dag.

SJ:s megafail - vad har vi att säga om det? Det gör mig helt klart fly förbannad. Och det är inte första gången. Men känns inte löpet lite passé? Lite gårdagens news, så att säga? Sedan mardrömsresan ägde rum i tisdags har jag redan hunnit höra allt på tv (bebisen, 30-åringen, fönster som krossas...). Läst på nätet (bebisen, 30-åringen, fönster som krossas...). Flera gånger om till och med (bebisen, 30-åringen, fönster som krossas...). Jag har till och med hunnit gå in på SJ:s Twitter-konto, läst deras användarnamn baklänges och skrattat lite för mig själv - som jag alltid gör när jag blir SJ-frustrerad (om du bestämmer dig för att testa: läs för bövelen inte vad SJ skriver där i övrigt för då blir du bara ännu argare). Så, summa summarum: Det går fort i nyhetsvärlden nuförtiden och Aftonbladets hänger inte riktigt med idag. Att SJ nu stäms känns inte nytt nog, bara självklart och efterlängtat. Hade Aftonbladet istället bestämt sig för att fokusera på den påstådda maktkampen bakom kulisserna hade jag dock nappat fortare än SJ kan säga "försening".

Expressens löp om Victorias samtal till Victoriastipendiaten Charlotte Kalla berör om möjligt ännu mindre. Visserligen var det fint av Vickan att ringa och gratta Kalla på distans. Men sen då? TV:n missade samtalet, jag missade TV:n - allt är i sin ordning. En liten tröst i nyhetstorkan är att vi får veta vem det egentligen är som ligger bakom Carolas "viktras". Tydligen är det inte Gud utan prins Daniel som hjälpt till. Det borde jag ha kunnat räkna ut. Och så lite Littorin längst ner i högra hörnet. Han talar tydligen sanning. Om att han dementerat. Kanske aningen spännande ändå, trots att jag så klart allra helst vill veta om dementin i sin tur är sann. Att hoppas på för mycket, antar jag.

Så, idag är det de små rubrikerna som avgör. Carola och Littorin fick min trendkänsliga vågskål att tippa över. Grattis Expressen.

Nu skyndar jag mig att posta detta inlägg innan jag hinner ångra mig.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 20-17Wednesday, July 14, 2010

14 juli 2010

Aftonbladet: "Extra. Littorin talar ut". "Tromb. Åska. Hetta. Regn. Galna vädret delar Sverige." Bonus: "Så gör du sommarmaten. Samla receptböcker. Bara 79 kronor."

Expressen. "Maddes stolta och kaxiga budskap till Jonas i tv i kväll". "Littorin vet inte om han träffat kvinnan. "Men jag vet att jag inte begått något brott"." Bonus: "Samla exklusiva grillbestick. Bara 79 kronor".

Okej, vänta lite nu. Är det så att Aftonbladet idag väljer att fulfronta med DN:s scoop eller ser jag fel? Andas. Andas. Så gör man väl inte? Ett till synes oslagbart löp som övergår i total pinsamhet och pina när man inser att Aftonbladet bara ekar DN. Och dessutom försöker få det att se ut som att de är huvudkällan. Visserligen långt ifrån alla som vet hur det egentligen ligger till så löpet kommer säkerligen att sälja lösnummer, men jag vet bättre och säger: bu!

Expressen återgår tillfälligt till det de är bäst på: kungligheter. Idag är den 14 juli. Victoriadagen. Victoria själv är frånvarande men Madde är på plats på Öland. Ställer upp. Jag anar att rubriken om Maddes kaxiga budskap till Jonas inte alls är vad det verkar vara. Mig veterligen har eventet i skrivande stund ännu inte ägt rum och således inte heller TV-inspelningen. Hur kan då Expressen veta vad som kommer att hända? Vad Madde planerar att göra eller inte göra? Löpsedelsbranschen vägar äro sannerligen outgrundliga. Och luktar fisk. Ändå köper jag det. Om inte annat så för att det trots allt är Expressens eget scoop och ingen annans.

Så det så!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 19-17


Tuesday, July 13, 2010

13 juli 2010

Expressen: "Super-hettan. Bli svettsäker snabbt och enkelt i sommar." "Littorin sänker Reinfeldt." Bilaga: TV14. "Alla artister på Victoriadagen. Tydliga tablåer för två veckor."

Aftonbladet: "SMHI varnar för sommarens värsta åskoväder. Kartor - här slår det till allra hårdast." Kicki Kikki Danielsson: "Nu vill jag ha en ung man." Bilaga: Sofis mode. "Allt för ditt sexiga strandhår."

Jag börjar urskilja tydliga mönster nu. En särskilt tydlig trend är att Expressen älskar att fronta med kroppsliga dysfunktioner - den ena äckligare än den andra. Den 28 juni var det fotsmärtor, den 3 juli högt blodtryck och idag: högsommarsvett. Samtidigt passar man på att mynta ett nytt begrepp: "svettsäker". Ungefär som skottsäker, fast ändå inte. Högaktuellt men lågintressant. Jag vet ju av egen erfarenhet att när det är så varmt som det är just nu finns det inget som biter. Inget. Det är bara att ge upp kampen mot de generande kroppsvätskorna. Just let it all out.

Aftonbladet å sin sida älskar väder. Det vet vi sedan tidigare. Oftast gäller det tvivelaktigt långa väderprognoser. Men idag handlar det om något betydligt mer dramatiskt än så. Vi får tips om var "sommarens värsta åskväder" kommer slå till som "allra hårdast". Hu, hemska tanke. Funkar perfekt på en liten blixtskygg ynkrygg som jag som inte vill sluta mina dagar som helstekt internetstrateg. Därtill måste jag tillägga att rubriken om att Kicki Kikki D är på jakt efter unga män är sådär kittlande äcklig. Ungefär om en nyligen inträffad bilolycka som man inte kan låta bli att titta på, trots att man egentligen inte vill eller borde (tog mig friheten att låna en kompis målande beskrivning - tack!).

Aftonbladet, att hämningslöst utnyttja folks rädslor fungerar. Jag faller som en fura - träffad av blixten. Tack för det!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 18-17Monday, July 12, 2010

12 juli 2010

Expressen: "Bild-extra. Så planerade Jimmy Jump galna VM-kuppen." Bilaga: Sommarmat. "Sommarbuffé. 59 nya recept."

Aftonbladet: "Extra. Littorin får miljonfallskärm. Mona Sahlin: Jag känner mig sviken." Bilaga: Sport. "Allt om Spaniens historiska VM-guld."

Idag ställs jag inför det prekära dilemmat: "Jimmy Jump" eller "Totto Hump". Ni förstår säkert själva hur svårt detta är. Eller kanske inte.

Nä, Jimmy Jump må vara fascinerande [YouTube], kanske till och med älskvärd [ännu mer YouTube], men Littorin-affären kommer jag omöjligt att kunna släppa förrän Littorin erkänner eller Aftonbladets källa, Anna, 30, visar sig vara opålitlig. Att Mona Sahlin dessutom fått ett medialt uppsving (ja, åtminstone i Aftonbladet) i och med det som hänt gör det inte mindre intressant. Känslor är bra att visa och prata om även i politiska sammanhang och det vet Mona sedan tidigare. Denna gång känner hon sig "sviken". Jag kan inte annat än undra vilka politiska konsekvenser "Tottos" snedsteg och det moderata partiets patetiska hantering av affären så småningom får. Vad tror ni? Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, spekulerar i sin blogg. Så även Expressens dito, Thomas Mattsson. Väl värt att läsa.

Aftonbladet, I am all your tonight.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 18-1611 juli 2010

Expressen: "Expressen avslöjar. Littorin erkänner sex-chatt med okända kvinnor." Bonus: Emil-CD. "Bara 59 kr!"

Aftonbladet: "Littorin-affären. Anna, 30: Allt jag sagt om Littorin är sant." Bilaga: Söndag. "Jessica Andersson om nya kärleken: Vi möttes på en blinddate."

Aftonbladet stod för det stora scoopet. Expressen geggar nu vidare. Just när vi börjat tänka att "Totto" kanske sluppit undan - som den sexköpsvessla allt pekar på att han är - dyker nya snasksmaskiga avslöjande upp. Nu är det inte bara sexköp ärendet gäller utan "sex-chatt". Med "okända kvinnor". Plötsligt sitter jag här och hoppas att preskriptionstiden för just "sex-chatt med okända kvinnor", till skillnad från sexköp, inte hunnit gå ut ännu. För visst är det brottsligt att sex-chatta? Just med okända kvinnor, menar jag. Det bara måste vara det.

Aftonbladet tar idag en paus från det direkta smutskastandet och väljer istället att låta huvudvittnet försvara sig och passar därmed tillbaka bollen till "Totto" (läs: Reinfeldt). Och där sitter vi åskådare och ser på när ord kastas fram och tillbaka. "Det gjorde du visst!" "Nä, det gjorde jag inte alls." "Jo, det gjorde du." "Nej, du ljuger!" "Det gör jag inte alls." "Jo, det gör du." "STJÄRNSTOPP!" "STJÄRTSNOPP!"

Nä, usch så trist.

Idag väljer jag Expressen helt enkelt därför att de kommer med nya, om än aningen fåniga, anklagelser. Bra kontring.

Ställning: Expressen - Aftonbladet: 18 - 15

10 juli 2010

Expressen: "Elisabet Höglund berättar sanningen om TV-bråken. Jag drar gränsen vid mitt sexliv." Bilaga: Leva & Bo. "Bjud på grillfest."

Aftonbladet: "Aftonbladet avslöjar. Anna, 30: Jag sålde sex till Sven Otto Littorin." Bilaga: Hemma. "Så fixar du drömtorpet."

Man kan ju inte annat än tycka synd om Expressen en dag som denna. Grand slam för Aftonbladet.

Många av mina kollegor trodde att Aftonbladet skulle vänta till på söndag med det stora avslöjandet eftersom det är då kvällstidningar generellt sett säljer bäst. Men det blev alltså redan i lördags. Sven Otto Littorin, a.k.a "Totto", alias "SOL" (kärt barn har många namn) köpte alltså sex för drygt fyra år sedan. Fy på sig, Totto! Så gör man bara inte.

Jag kan inte låta bli att snegla på Elisabet Höglunds uttalande på Expressens löp (äldre och mer uttjatad story är för övrigt svår att hitta): "Jag drar gränsen vid mitt sexliv." Det verkar Totto också tro att han kan göra. Han gömmer sin smutsiga sexköparbyk under mattan och viftar ihärdigt med sina tre barn framför kamerorna (bildligt talat alltså) för att vinna folkets sympatier. Men nu är den fina gråta-krokodiltårar-showen plötsligt över och alla står istället och stirrar på den där stora, mycket underliga, bulan i Tottos matta och undrar vad sjutton som gömmer sig därunder.

Och vi vet. Men Totto vill inte visa. Enligt Totto finns det ingen bula. Trots det väljer han att avgå. Märkligt.

Sicken underlig karl. Sicket fantastiskt scoop.

Ro hit ett ex av Aftonbladet, vetja!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 17-15Friday, July 9, 2010

9 juli 2010

Aftonbladet: "153 168 dödade av sina män. Han dödade fyrbarnsmamman med 28 knivhugg." Bilaga: Klick! "Allt om Maddes heta flirt. Hon dansade nära och sög på hans sugrör."

Expressen: "Expressens expert tipsar om bästa sommarvinerna. Rosé. Boxar. Till grillat." Bonus: "En meter korsord. Vik ut och kryssa."

Idag är det hör och häpna en underrubrik som först fångar min uppmärksamhet. Kan ni gissa vilken? Maddes flirt och sugrörssugande skulle man kanske kunna tro, men nej. Istället är det Expressens "en meter korsord" som jag lägger märke till. Jag menar bara: wow! Som oinvigd hade jag faktiskt ingen aning om att "size matters" även inom korsordsvärlden. Idag är Expressen synnerligen välhängd. Korsordens John Holmes, rent utav.

I övrigt har Expressen inte mycket att komma med. Vin, javisst. Det är gott. Kanske extra gott på sommaren. Men när det gäller vintips är inte Expressen den första källa jag kommer att tänka på. Snarare den sista.

Aftonbladet, däremot. Jag diggar deras "Kvinnor som dödats av sina män"-serie trots att jag starkt misstänker (läs: vet) att de gör det för att sälja lösnummer och inte för att de faktiskt bryr sig. Men ändå: ett oerhört tragiskt och viktigt ämne som förtjänar all uppmärksamhet det kan få. Det får vara slut nu, era mesproppiga, ynkryggiga ursäkter till män som misshandlar och dödar era kvinnor (och vice versa). Hör ni det?! Nog.

Med risk för att göra en Expressen genom att blanda allvar med ytligheter på ett smaklöst sätt vill jag avsluta med att säga att rubriken om Madeleines flirt inte gör saken sämre. "Hon dansade nära och sög på hans sugrör." Som taget direkt ur en Harlequin-novell.

Så ge mig ett ex av Aftonbladet, tack.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 17 - 14

Thursday, July 8, 2010

8 juli 2010 [UPPDATERING]

Aftonbladet: "Polisen varnar: Så lätt kapar skimmingligan ditt kort på macken." Bilaga: Resa. "Greklands bästa öar".

Expressen: "Extra. Mats Alm fri. Leif GW: Rättvisan segrar...men jag har kvar min uppfattning." Bilaga: Extra. "Sveriges kändistidning!"

Sitter här och skrattar för mig själv åt Expressens lilla pruttfuling. Ser ni den? Det där lilla "...men jag har kvar min uppfattning" längst ner på löpsedeln. Det finstilta, till synes helt obetydliga, som ändrar allt. Som får oss att förstå att Leif GW - svenska krimvärldens egna Morla [YouTube] - innerst inne tror att Mats Alm är skyldig till mordet på Linda Chen, trots att det vid första anblick inte verkar så.

Det är ju någonting väldigt märkligt med denna story. Jag tror också att Mats Alm är skyldig men tycker, liksom GW, att det inte är mer än rätt att han går fri med tanke på att bevisbördan är så svag. För tänk om. Tänk om allt det där till synes superknasiga som Mats berättat om kinesiska maffian, minnesluckor och bakluckor faktiskt är sant. Det finns ju trots allt en möjlighet. Och just därför går han nu fri. Just därför har han chansen att plocka ut Linda Chens livförsäkring och bli miljonär. Så sjukt.

Hollywood nästa.

Jag kan inte låta bli att undra vad som rör sig i huvudet på Mats Alm själv. En del av mig tänker att om han egentligen är skyldig måste han vara så sjukt nöjd med sig själv just nu. En annan del av mig tänker att han nog sedan länge har anammat storyn som sanning och på fullaste allvar ser sig själv som oskyldig. Det är ju trots allt oftast enklare att köpa sina egna lögner än att inse och acceptera att man gjort lite "ajabaja".

Aftonbladets skimmingstory är också väldigt bra, det ska sägas. Jag, som knappt vet vad en bensinmack är (ja, så mycket innerstad är jag), blir skraj och håller extra hårt i kontokortet. De som faktiskt äger bilar måste med andra ord svimma av skräck när de läser rubriken. Nu är det som tur är inte de som väljer tidning i denna blogg utan jag. Så, medan de ligger avsvimmade springer jag ner till närmsta kiosk och köper mig en geting.

Hurra, Expressen.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 17 - 13

[UPPDATERING]

Känner mig aningen förvirrad just nu. Under en promenad hem upptäckte jag till min fasa att alla kiosker förutom den som jag fotade löpsedeln vid har en helt annan Aftonbladet-löpsedel. Nämligen denna.
Jag undrar nu. Vad hände? Hur kunde det bli så här? Finns det flera olika Stockholmsupplagor? Eller har kiosken här vid Vandisplan helt fräckt klippt ihop sin alldeles egna variant? Nåja, en tröst i detta pinsamma löpsedelsdebacle är att Aftonbladet med sitt så obeskrivligt uttjatade väderlöp hade haft ännu sämre chanser att vinna mot Mats "Det där är inte jag" Alm. Enough said.Wednesday, July 7, 2010

7 juli 2010 [UPPDATERING]

Expressen: "Dokumentet avslöjar. Jonas Bergström flyttar hem till mamma. Alcazar-stjärnan Lina Hedlund vårdas efter missfall." Bonus: Samla exklusiva grillbestick "Bara 79 kronor".

Aftonbladet: "Madeleines oväntade besked till Victoria. Så ställer hon upp för sin syster." Bonus: Samla receptböcker. "Sommarens läckraste grillmat."

Expressen, Expressen, Expressen. Idag hade det kunnat bli så bra. Så himla bra. Fjanten Jonas Bergström flyttar som 32-åring hem till mamsen - den ultimata förnedringen. Men så går ni och liksom snuskar er aningen för mycket. Går över gränsen, så att säga. Som en journalistisk bottenfisk nappar ni på Lina Hedlunds pressmeddelande om komplikationer efter ett missfall och inte bara skriver om det - ni frontar med det. Smaklöst. Och när man tror att det inte kan bli värre har ni dessutom mage att pusha för era jädrans grillbestick för "bara 79 kronor" precis intill. Jag tror jag dör. Ja, jag gör nog baske mig det. Och jag är inte ensam, vet jag.

Aftonbladet framstår i ljuset av Expressens löp som Moder Theresa. Ghandi. Jesus. What have you. Madeleine som så fint ställer upp för sin syster på hennes födelsedag. Rart så det förslår. Det gillar vi idag, trots att vi redan vet precis vad det handlar om. En principsak helt enkelt.

Aftonbladet, lär av de som inte vet hur man gör och fortsätt gör rätt: Missfall är #fail. Missfall + grillbestick är #vidrigt.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 16-13

[UPPDATERING]

Aftonbladet: "Extra upplaga. Littorin avgår. Knäckt av vårdnadstvist."

Aftonbladet passade igår på att uppdatera sin löpsedel då nyheten om att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgår. Med tanke på min ovanligt hårda kritik mot Expressens löpsedel förstår ni säkert att jag hellre sett Expressen byta ut sin. Men man kan tydligen inte få allt här i världen. Anmärkningsvärt och aningen typiskt är det att Aftonbladet helt "missar" att nämna att det delvis är på grund av medias lägga-näsan-i-blöt-oavsett-vad-fasoner som Littorin väljer att avgå.


Tuesday, July 6, 2010

6 juli 2010

Expressen: "Läs dokumentet ord för ord. Daniel skrev på äktenskapsförord 12 dagar före bröllopet." + "Uppgifter i natt. Maud avgår efter valet."

Aftonbladet: "Nya äktenskapsförordet. Därför får Daniel inga pengar. Vid en skilsmässa blir prinsen lottlös." Bilaga: Sofis mode. "Så fixar stjärnorna strandkroppen."

Ser man på. En dubblett. Så blir det ibland. Särskilt när det vankas kungliga supernyheter. Som nu när Daniel and Vickans äktenskapsförord offentliggjorts och det står klart att Daniel inte skulle få några kungliga guldpengar alls vid en eventuell skilsmässa. Stackars liten.

Håller ni med mig när jag säger att det känns så himla trist med äktenskapsförord? Det känns på något vis väldigt sorgligt att behöva tänka på skilsmässan redan innan man gift sig. Daniel och Victoria har inte ens hunnit hem från sin sponsrade smekmånad i Söderhavet innan media börjar gotta sig i uppbrottet. Som om det redan hänt. Eller skulle kunna hända precis när-som-helst.

Nåja. Låtom oss nu ta en lite närmare titt på respektive löpsedel.

Expressen lockar med att vi i deras tidning kan läsa äktenskapsförordet "ord för ord". Minst sagt lockande. Alltid bra att skaffa sig en egen uppfattning. Men sen: "Daniel skrev på äktenskapsförord 12 dagar före bröllopet". Ett ord comes to mind: "Jaha?" Förstår helt enkelt inte alls varför denna information är relevant. Är det tidigt? Sent? Ovanligt? Vad? Efter mycket funderande har jag nu kommit fram till att Expressen nog försöker insinuera att avtalet skrevs på lite väl nära inpå bröllopet, vilket skulle kunna tala för att berörda parter inte var helt överens. Men vem vet? Expressen själva?

Aftonbladet bestämde sig för att gå på djupet. De utlovas inga "ord för ord"-redogörelser men väljer man att köpa Aftonbladet idag får man istället veta varför äktenskapsförordet ser ut som det gör. I like. Det vill jag ju så klart veta. Hur tänkte man här? Var det kungens krav? Victorias? Daniels? Jag drömmer om att Daniel - 12 dagar innan bröllopet - sagt något vansinnigt romantiskt i stil med "Nej Victoria, jag vill inte ha dina pengar. Jag vill visa det svenska folket att jag älskar dig för att du är du. Inte för att du rik. Inte för att du är prinsessa." På något vis skulle det inte förvåna mig om jag hade rätt. Daniel verkar vara en riktig hyvens kille. Och Daniel och Vickan vill ju trots allt bara vara lyckliga. (Och det kan man ju lika bra vara med hjälp av andras kosingar.)

Aftonbladet, idag vinner ni för att ni förstår att folk alltid vill ha mer. Vi vill inte bara ha fakta. Vi vill veta varför. Grattis!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 16-12Monday, July 5, 2010

5 juli 2010

Expressen: "Töm förrådet i sommar. Lättaste sakerna att sälja på Blocket i Stockholms län." Bilaga: "Ny tidning! Grillspecial. Kött. Fisk. Fågel."

Aftonbladet: "Här finns Sveriges billigaste bensin. Lista - städer över hela landet." Bilaga: Royal. "Massor med nya bilder från bröllopet".

Ack, du sköna nyhetstorka. Inser plötsligt att jag försatte mig i en ytterst svår sits när jag valde att börja blogga strax innan sommaren. "Älskade löpsedel" håller så sakteliga på att förvandlas till "Älskade SMHI-prognos, ålderskrämpa och räntehöjning". Nu även "Älskade bensinmack och radannons." Tänker att det är himla tur att jag börjat läsa böcker om profylax så att jag kan andas mig lugn när jag skriver om dessa provocerande tråkiga ämnen.

Andas. Andas. Andas.

Såja. Fick häromveckan för första gången höra talas om en person som faktiskt - på fullaste allvar - håller full koll på bensinpriserna och planerar sina dagliga bilturer utifrån dem. Så bevisligen finns de. Bensinhetsarna. Men ärligt talat: tanken på att planera sin bilsemester efter Aftonbladets bensinkarta känns alltigenom tragiskt. Inte ens de hutlösa svenska bensinpriserna motiverar ett så pinsamt beteende.

Nä, hellre gör jag mig då en hacka på Blocket; inte minst för att Expressen i och med dagens löp gör reklam för sin ägare Bonniers ärkerival Schibsted (som äger Blocket). Den lokala andrahandsmarknaden är dessutom miljövänlig. Hållbar. Och faktiskt ganska kul. På alla sätt och vis. Bloggen Best of Blocket lyfter fram det allra galnaste.

Alltså: Aftonbladet var idag nära "tre i rad" men Expressen ville annorlunda.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 16 - 11


4 juli 2010

Aftonbladet: "Så blir Mona mobbad. Fejkmejl. Hatfilmer. Grupper på Facebook." Bilaga: Söndag. "Maxa sexet."

Expressen: "Ny SMHI-prognos för giftalger." Bonus: Pippi-CD. "Bara 19 kr."

Aftonbladet snuskar ner sig rejält denna söndag. "Men så där får man bara inte göra. Det är grymt! Tänk vad de utsätter henne för", utbrister min kära mor så fort hon ser Aftonbladets löpsedel. I hennes värld är det som står på löpet helt och hållet sant. Det är det nog i min värld också. Den stora skillnaden är att mamma tycker synd om Mona. Medan jag tycker att det är rätt åt henne. Litegrann i alla fall. Personpåhopp är varken rätt eller särskilt moget men faktum är att Mona inte är en bra ledare (men själv verkar tro att hon är det). I årets val kommer Mona till och med att få mig att frångå mina politiska värderingar. Allt för att undvika att hon blir vår nästa stadsminister. Mona får mig att sakna Anna Lind så att jag går sönder. Och trots at det gör ont i feministhjärtat att säga detta får hon mig till och med att sakna Göran P. Det är en bedrift om något.

Expressens löpsedel är okej. Vid första anblick av ordet "SMHI-prognos" fick jag panik och började hyperventilera. "Nej! Inte igen!" Sen såg jag detta med giftalger och lugnade ner mig en aning. Giftalger är trots allt lite spännande opålitliga. De hotar drömmen om den perfekta badsommaren. Men mer spännande än politikermobbning? Knappast. Särskilt inte när det vankas Almedalsvecka och val.

Aftonbladet, gratulerar till andra raka segern idag. Storform på G, månne?

Ställning: Expressen - Aftonbladet 15 - 113 juli 2010

Expressen: "Sänk ditt blodtryck. Så gör läkaren själv."

Aftonbladet: "De styr gängen i Södertälje."

Expressen fullkomligt älskar att flirta med pensionärerna och de allmänt sjuka, det vet vi vid det här laget. Tricket med att locka med "läkarens" egna tips fungerar säkerligen fantastiskt bra. Bygger på så där lagom mycket misstro. Tanken om att läkare ger oss hjälplösa, stackars patienter ett råd men gör något helt annat själva. Precis som flygvärdinnor har sitt hemliga snart-kraschar-vi-och-dör-en-plågsam-död-teckenspråk har läkare hemliga superbehandlingar som är bättre, mycket mer effektiva, än de offentliga. Det ni!

Aftonbladet kontrar med äldrevårdens absoluta motsats - yrkeskriminella gäng. Jag vet inte åt vilket håll ni är lagda men själv spinner jag loss totalt. Det som händer i Södertälje är på många sätt oerhört tragiskt. Samtidigt är få saker mer spännande. Tanken på att dessa superkriminiella gäng på något vis samexisterar med oss i lilla oskyldiga Sverige är svindlande. Skräckinjagande. Ohälsosamt blodtrycksförhöjande. Som gjort för en Hollywoodfilm.

Utan Michael Nyqvist i huvudrollen.

Aftonbladet: grov kriminalitet och spänning fungerar tyvärr på mig. Idag är jag all yours. Grattis!

Ställning: Expressen - Aftonbladet 15 - 10


Friday, July 2, 2010

2 juli 2010

Expressen: "Pressa banken: Slipp högre ränta. Lista: Bästa råden." Bildtext: spara 14.000 kr.

Aftonbladet: "Så blir vädret i juli där du bor - unik prognos." Bilaga: Klick! Han är Gynnings nya heta pojkvän!

Fredagens löpsedlar visar sig vara ett par riktigt sorgliga sömnpiller. Ränta och väder. Väder och ränta. Och så lite om Carolina Gynning och hennes nästa kärleksoffer. Får mig att sakna Carola lite extra mycket. Kom tillbaka! Snälla.

Jag får panik. Kan helt enkelt inte välja. Så idag ska jag göra ett undantag. Jag ska ta ett steg tillbaka. Ut ur min kropp. Anta formen av Gert, 59 år. Säkerhetssamordnare på TelgeKraft. Bor i villa i Tumba med Ulla-Britt, 57 år. Tycker om Sudoku, köpta kroppskakor med lite för mycket lingonsylt och så den där Charlotte Perrelli som alltid är så glad och har så fina ben. Vilken tidning skulle Gert köpa, tror ni? Min gissning är att han skulle köpa Expressen. Gert har bostadslån. Och Gert bryr sig väldigt mycket om sina lån och vårdar dem ömt. Visserligen verkar han inte bry sig tillräckligt mycket om lånen för att aktivt byta bank, men han funderar allt på det ibland. Nordea, eller Nordbanken som han fortfarande kallar det, är trots allt inte vad det brukade vara.

Väder har Gert däremot inte mycket till övers för (det är ju vad det är, helt enkelt), annat än när det är Tone som presenterar prognosen i TV4. Hon har också fina ben.

Expressen - stort grattis! Denna fina sommardag väljer Gert att köpa just er tidning. Känn er hedrade.

Ställning: Expressen - Aftonbladet 15 - 9


Thursday, July 1, 2010

1 juli 2010

Expressen: "Carola smal utan bantning. Kopiera hennes knep." Bilaga: Prins Daniel om kärleksresan.

Aftonbladet: "Aftonbladet enda tidning på festen. Madeleines succé i London i natt." Bilaga: Bil.

Bra dag idag. Riktigt bra dag. Skvaller på högsta nivå. Och mer Carola. Man kan aldrig få för mycket av Carola. Eller snarare: Man får alltid för mycket av Carola och det är det som är hela grejen.

Ibland, i mina mest arroganta och egenkära stunder, tänker jag att löpsedelsredaktionerna kanske läser den här bloggen. Att vi lever i någon slags outtalad symbios, de och jag. När jag nu ser att Expressen valt att fronta med just Carola även idag (det gick ju bra sist) tänker jag för en kort stund att det utan tvekan måste vara så. Jag lutar mig tillbaka, drar upp tröjan, klappar mig på min gravidfläskiga mage och skrattar självbelåtet. Ho ho ho. Jag styr världen. Eller nå't.

Nåja. Carola har alltså blivit smalare. Utan bantning. Grattis till henne; mindre grattis till Expressen. För ärligt talat är Carolas mirakulösa viktminskning (antar helt sonika att Gud själv måste ha ett finger med i spelet) en ganska trist nyhet. Det är trots allt mycket roligare när Carola gör fel. Väldigt fel.

Då läser jag betydligt hellre om Madeleines fantastiska succécomeback. Trots att jag inte får veta något om vad succén egentligen avser. Inte heller vet jag om det är en bedrift av Aftonbladet att vara den "enda tidningen på festen". Kanske var det helt enkelt ingen annan som brydde sig? Ja, den som lever får se.

Idag köper jag således Aftonbladet. Något av en chansning. Men säg, vem kan säga nej till en leende Madde?

Ställning: Expressen - Aftonbladet 14 - 9